Grilované ryby

Grilovaný pstruhGrilované čerstvé ryby připomenou každému, kdo sedí u svého zahradního grilu, atmosféru léta a dovolených. Grilované ryby jsou i v létě velmi lehkým a skvěle stravitelným jídlem, ať již použijeme jejich úpravu na grilu jakoukoli.  Obvyklye při grilování ryb používáme bylinky, rybí maso velmi dobře přejímá jejich chuť a vůni. Pokud používáme klasické grilovací koření nebo marinády, je třeba být opatrný, abychom jemnou chuť grilované ryby nezastínili příliš výraznými přísadami.

Ke grilování jsou vhodné prakticky všechny ryby s pevným masem - z mořských to jsou tresky , okouni, platýzi, kambala, používá se i tuňák nebo sleď. Z tuzemských ryb je velmi oblíbený candát, pstruh, kapr, okoun, ale i celá řada dalších. Grilujeme vždy čerstvé ryby, buďte při nákupu obezřetní, a raby dobře prohlédněte. Ryby by měli mít jasné lesknoucí se oči, světle červené žábry, povrch by neměl být oschlý, ale s tenkou vrstvou slizu.
Grilované ryby obvykle pouze vykucháme a pečeme je v celku, výjímku tvoří třeba podkovy ze silnějších druhů ryb. Dáváme při grilování pozor na spálení masa, je třeba si uvědomit, že třeba ocas je slabší než hřbet, a tomu musíme přizpůsobit i teplotu grilování.
Grilované ryby jsou velmi křehké, a doporučujeme vždy potřít jak rybu, tak rošt grilu olejem, abychom rybu nepřipekli. Pečeme na středním žáru, nikdy ne nad plamenem grilu. Pokud grilujeme opravdu křehké ryby, použijeme grilovací misky, vhodné je použití i grilovacího náčiní na ryby.

 

Recepty na grilované ryby 

Grily-Krby.cz - webové stránky o zahradních grilech, krbech a grilování.

Grilování