Lávové grily a v nich použité lávové kameny jsou jedním z materiálů, které se používají u plynových grilů jako medium k přenosu tepla mezi plynovými hořáky a roštem grilu. Grily Weber tento systém nepoužívají , a to z několika důvodů. Lávové kameny se totiž velmi špatně čistí, a díky velmi poréznímu povrchu lávové kameny absorbují velké množství odkapávajícího tuku. To pak velmi často vede k jeho vzplanutí, což má pak za následek chuťové znehodnocení či dokonce spálení grilovaného masa. Dalším důvodem, proč Weber nepoužívá lávové grily, je nerovnoměrné rozložení žáru nad grilovacím roštem. Vždy bude existovat místo, kde kameny povedou teplo hůře, a tím tak dochází k nestejnoměrnému propečení větších kusů grilovaného masa
Grily Weber používají místo lávových kamenů svůj patentovaný systém Weber Flavorizer. Jedná se o zvláštně tvarované smaltované, nebo z nerezové oceli vyrobené profily, které díky svému tvaru zabraňují vznícení plamenů z odkapávajícího tuku a zajišťují rovnoměrné rozložení žáru po celé grilovací ploše . Odkapávající šťáva je pak odpařována zpět na grilované maso, ryby nebo drůbež, a tím dodává masu krásnou a vůni a chuť.
Plynové grily Weber mají až 6 nezávislých hořáků, podle typu umístěných souběžně nebo příčně přes grilovací komoru, a vybavený příslušným počtem flavorizérových profilů. Odkapávají tuk je pak odváděn do spodní hliníkové misky, při zavřeném poklopu je zcela znemožněno jeho vznícení, a tím znehodnocení grilovaného masa
Dalším důvodem, proč Weber nedělá lávové grily, je prakticky nemožné nepřímé grilování větších kusů masa, nebo drůbeže. Pokud použijete plynový grily Weber se systéme Weber Flavorizer, můžete použít nepřímý způsob grilování zcela jednoduše, pouze regulací jednotlivých hořáků grilu, což lávové kameny díky rovnoměrnému rozmístění pod hořáky a nemožností regulace směru proudění horkého vzduch v grilu nikdy nedokáží.
Zatímco u přímé metody grilování se nechá alespoň trochu hovořit o podobnosti , u nepřímé metody lávové kameny, resp. lávový gril zoufale ztrácí. Potřebujete připravit větší kus masa, nebo celé kuře, kde ke grilování potřebujete více jak 30 minut a zároveň potřebujete dosáhnout vysoké teploty ? Pomocí jednouché regulace vypnete prostřední hořáky grilu, cirkulující horko pak pracuje za Vás jako horkovzdušná trouba, a perfektně griluje maso na všech stranách. Tohle zkrátka lávové grily nedokáží, zde i při nejlepší snaze nedokážete plynule regulovat hořáky pod lávovými kameny tak, aby jste podobný efekt vyvolali.
GrilyKrby.cz
GrilyKrby.cz
Tachlovice 311 678 445-6
777 585 285
První Weber World Partner v ČR