Grilovaná drůbež

Grilovaná kuřecí křidýlka Buffalo

Grilovaná kuřecí křídýlkaZpůsob grilování : při použití plynového grilu na přímo, grilovací čas cca 4 minuty, při grilování na dřevěném uhlí přímo, cca 4-5 minut. Čas na přípravu marinády cca 25 minut
Suroviny: 3/4 kg kuřecích křidýlek, 125g másla, 5 stroužků česneku, jemně utřeného, polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru, šťáva ze dvou limetek, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 2 lžíce ostré omáčky, 120g sýra s modrou plísní, 1/4 litru majonézy, mletý černý pepř
Příprava : V malé pánvi rozpustíme máslo, přidáme česnek a nasekaný zázvor, a necháme asi 2 minuty jemně dojít za stálého míchání. Přidáme dále limetkovou šťávu, sojovou omáčku a ostrou omáčku ( např. Sambal Oelek - možno nahradit i pepřem) přivedeme do varu, velmi krátce povaříme, sundáme z plamene a necháme vychladnout.Kuřecí křídla opláchneme vodou, osušíme, a dáme do mělké misky. Prilejeme připravenou vychladlou marinádou, promícháme, aby se marináda dostala opravdu všude a necháme 2-3 hodiny marinovat v chladničce. V misce připravíme sýrovou omáčku - sýt rozetřeme vidličkou, přidáme majonézu, pepř a dobře promícháme do hustého krému. Po dokonalém promíchání přikryjeme alobalem, nebo pokličkou , a dáme do chladničky ztuhnout. Křidélka vyndáme z lednice, a pečeme krátce, cca 3-4 minuty podle velikosti, na vysokou tepoltu, přímým grilováním. Ještě horká umístíme do misky se sýrovou polevou, a podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.

 

Grilované kuře 5-ti koření

Grilované kuřeZpůsob grilování : nepřímé grilování na plynu i uhlí, na střední teplotu, podle velikosti kuřete grilujeme 75-90 minut
Suroviny : 1 celé kuře cca 1,5 kg hmotnosti, polévková lžíce čínského koření pěti chutí, rozčtvrcený citron, 50g másla, 1 malý koriandr, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 2 lžíce shery nebo brandy
Příprava: Kuře opláchneme vlažnou vodou, osušíme, a potřeme kořením pěti chutí dutinu kuřete. Vložíme do kuřete koriandr, nakrájený citron, a kuře převažte nití, aby drželo tvar. Máslo, sojovou omáčku, sherry a velmi pomalu vaříme do zhoustnutí. Kuře potřeme připravenou marinádou, a grilujeme nepřímo ( pouze u grilu Weber Q přímo při nízké teplotě) 75-90 minut, podle velikosti kuřete, Do propečení sundáme kuře z grilu, zabalíme do hliníkové folie  a necháme cca 15 minut dojít, teprve pak porcujeme a podáváme

 

Grilované kuře Tandori

Způsob grilování : na plynovém i kotlovém grilu nepřímé grilovaní, podle velikosti kuřecích stehen 20-40 minut
Suroviny : 6 kuřecích stehen ( možno i kuřecí prsa ), 2 bílé jogurty, 3 lžíce koření Tandoori masala, 2 lžíce olivového oleje, 1-2 lžíce čerstvé máty, rozetřený stroužek česneku, sůl
Příprava : Kuřecí maso omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem nebo utěrkou. Do jogurtu vmícháme olivový olej, koření a na drobno posekanou mátu, doplníme na jemno utřeným stroužkem česneku. Marinádu dobře promícháme, a kuřecí stehna nebo prsíčka dobře do marinády naložíme, aby byla celá kompletně pokryta. Maso necháme nejméně hodinu marinovat, ideální je nechat jej přes noc v chladničce.  Před samotným grilováním osolíme, a grilujeme na nepřímém ohni podle velikosti  a síly masa asi 30-40 minut, dokud ne

Grily-Krby.cz - webové stránky o zahradních grilech, krbech a grilování.

Grilování