Grilované hovězí

 

Pepřový steak v tortile

Pepřový steak v tortileZpůsob grilování : plynové  grily-grilování přímé, na střední výkon , grily na dřevěné uhlí také přímé grilování, doba přípravy cca 12-15 minut

Suroviny : hovězí steak, zbavený tuku, 2,5cm silný, alespoň 500g hmotnosti, olivový olej, čerstvě mletý nebo drcený černý pepř, 4 měkké tortily, rajčatová salza nebo drcená rajčata, zakysaná smetana, lístky hlávkového salátu a rajčata k ozdobení

Příprava : Steak zbavíme přebytečného tuku, opepříme čerstvě drceným pepřem z jedné strany, otočíme, a drcený pepř nasypeme i na druhou stranu steaku. Kuchyňským prkénkem nebo jiným způsobem zatlačíme rozemletá zrnka pepře do masa.  Potřeme lehce olivovým olejem, a vložíme na středně rozpálený gril.  Otáčíme pouze jednou,, v polovině času pečení. Po cca 15 minutách sejeme z grilu a vložíme do připravené hliníkové misky,  a necháme stát cca 10 minut. Ostrým nožem naporcujeme -  krájíme napříč masem. Tortily položéme na gril, a necháme zhruba minutu péci, pak sejmeme, doprostřed tortili položíme plátek nakrájeného rajčete, salát, zalijeme salzou nebo drcenými rajčaty, a na to dáme maso. Torilulu v půli přeložíme nebo srolujem a můžeme servírovat.

Tip : maso po upečení nechte vždy odstát - štáva se nesákne celým steakem a i po nakrájení zůstane v chladnějším a odpočatém mase - více si pochutnáte

 

 

Šťavnatý steak na bylinkovém másle

Štavnatý steak s bylinkovým máslemZpůsob grilování : plynové  grily - grilování přímé , na velký žár , grily na dřevěné uhlí také přímé grilování, doba přípravy cca 15 minut, 6-8 minut na bylinkové máslo

Suroviny : 4 hovězí steaky bez tuku, 2-2,5cm silný, 200g hmotnosti každý, olivový olej, čerstvě mletý nebo drcený černý pepř, nasekaná petržel, máslo, česnek, 1/kg zeleného chřestu, trs koktejlových rajčat

Příprava : Máslo, sýra nasekanou petržel smísíme s pepřem a solí, uválíme do válečku a necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Steaky potřeme lehce solí a drceným pepřem, a potřeme zlehka olivovým olejem. Grilujeme z každé strany 5-7 minut , podle síly steaků. Poté sundáme z grilu, a na každý steak vložíme 1 plátek bylinkového másla, které jsme vyndali z chadničky. Vložíme pak do připravené hliníkové misky, a necháme cca 5 minut stát, aby se máslo rozustilo a steak došel. Potřeme chřest a rajčata olivovým olejem, a krátce pár minut rychle grilujeme přímým způsobem. Dochutíme solí a pepřem, přidáme jke steaku a podáváme

 

 

Sendvič se steakem a křenovou omáčkou

Steak v sendviči s křenovou omáčkouZpůsob grilování : plynové  grily - grilování přímé ,na střední výkon, grily na dřevěné uhlí také přímé grilování, doba přípravy cca 10-15 minut

Suroviny : hovězí steak, zbavený tuku, 3cm silný, alespoň 300g hmotnosti, olivový olej, čerstvě mletý nebo drcený černý pepř, rozkrojená houska nebo plátky bílého chleba, máslo, smetana, čerstvě nastriuhaný křen, salát k ozdobení

Příprava : Steak potřeme z obou stran olivovým olejem , posypeme solí  amletým pepřem a necháme krátce marinovat. Steky vložíme na steřdně rozpálený gril, grilujeme přímo, cca 10-15 minut podle síly grilovaného steaku. Steak obracíme pouze jednou, a po oboustranném propečení necháme v hliníkové misce dojít tak 5 minut, můžeme položit plátek másla  na grilovaný steak. Na rozkrojenou housku nebo plátek bílého chleba dáme list salát, a polijeme smetanu smíchanou s nastrouhaným křenem. Steak nakrájíme kolmo na vlákna masa, vložíme na salátový list s křenovou smetanou, přiklopíme druhou polovinou housky a podáváme

Tip: K otáčení steaku používejte grilovací kleště, více šťávy pak zůstane uvnitř masa narozdíl od manipulace s vidličkou či dokonce nožem, grilované maso je pak šťavnatější

 

 

Grily-Krby.cz - webové stránky o zahradních grilech, krbech a grilování.

Grilování