Grilované ovoce

 

Kouzlo horkých letních dnů a vlahých podzimních večerů ještě znásobíme dezertem horkého sezónního bobulového ovoce, křupavých sladkých sněhových lahůdek a studené, na jazyku se jemně rozplývající zmrzliny. Své hosty svádíme plněným bezé a medovými švestkami nebo krémovou jahodovou zmrzlinou z grilu.Můžeme připravit i jiné sladké pochoutky jako třešně s mandlovou drobenkou nebo hruškový pudink se zázvorem, který se může péct bez dozoru v troubě, zatímco my trávíme večer se svými hosty. Mezi nejoblíbenější dezerty patří grilované ovoce. Ke grilování jsou nejvhodnější měkké druhy ovoce, ale i jablka nebo hrušky. Mnoho příznivců barbecue dává přednost exotickému ovoci, např. ananasu, banánům nebo mangu. Nezáleží na tom, pro jaké ovoce se rozhodneme. Nejprve musíme gril důkladně očistit, zejména pokud jsme předtím grilovali maso nebo rybu. Poté ho potřeme chuťově neutrálním olejem. Ovoce necháme na roštu, až cukr, který obsahuje, zkaramelizuje. Broskve a jablka můžeme grilovat i jako přílohu kasu či rybě. Většina ovoce však chutná lépe jako horký dezert s ledovou zmrzlinou. Ovoce vhodné ke grilování.

Ananas: dužinu nakrájíme na plátky. Tuhý střed vypíchneme speciálním kráječem nebo plátky rozčtvrtíme a vnitřek odstraníme ostým nožem. Při středním žáru grilujeme přímo 6-10 minut. Banány: banány ve slupce podélně rozpůlíme a řezem dolů grilujeme přímo při středním žáru 1 minutu. Obrátíme a dopékáme 6-8minut. Broskve: slupku podle chuti oloupeme. Ovoce rozpůlíme, pecku odstraníme a půlky broskví grilujeme řezem dolů přímo při středním žáru 8-10 minut. Hrušky: podle chuti oloupeme. Hrušky rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, jádřinec odstraníme. Hrušky grilujeme řezem dolů přímo pří mírném 10-14 minut. Jablka: omyjeme, osušíme, rozpůlíme, jádřinec odstraníme. Dužinu grilujeme nepřímou metodou při středním žáru 15-20 minut. Celá jablka můžeme při středním žáru grilovat nepřímo 35-40 minut. Jahody: grilujeme nepřímo při středním žáru 4-5 minut.

 

 

Grily-Krby.cz - webové stránky o zahradních grilech, krbech a grilování.

Grilování

Konvektomat, gastro vybavení Zahradní a venkovní krby Recepty a vaření Koupelny