rady a Tipy na grilování

Blíží se Vaše první grilování, nebo už jste někdy grilovaly, a výsledek nebyl takový, jaký jste očekávali ? Snad Vám pomůže pár rad, které z Vás rychleji udělají profesionála u Vašeho grilu.

 

  • Jak zapálit dřevěné uhlí ?
    Pokud používáte dřevěné uhlí nebo uhelné brikety, podložte je novinovým papírem nebo kostkovou tuhého lihového podpalovače. Snažte se nepoužívat tekuté podpalovače, a pokud je přeci jen používáte, nikdy je nelijte na již doutnající nebo hořící uhlí, ale vždy na nezapálené nebo uhaslé uhlí.  Teprve pak uhlí zapalte, připraveno na grilování je zhruba po 25 minutách
    Daleko snazší je zapálení dřevěného uhlí nebo briket s podpalovacím komínkem. Nasypte uhlí nebo brikety do komínku, tak, aby byl zcela zaplněn, pak vložte na rošt grilu tuhý podpalovač, případně novinový papír, a zapalte jej. Komínek postavte na hořící lihovou kostku, a nechte uhlí nebo brikety v něm rozhořet. o rozhoření pak brikety nasypte na rošt grilu

  • Jak zapálit plynový gril ?
    Nejdříve otevřete uzávěr na plynové nádrži, a otočte ovladače hořáků plynového grilu tak na 2-3 sekundy na maximum. Pak stlačte tlačítko zapalováním, plamen by měl po 1-2 zapáleních naskočit. Zavřete víko grilu, a nechte hořet hořet gril na maxim, a dosáhněte teploty 300 stupňů.Gril se dobře prohřeje, a po dosažení teploty stáhněte intenzitu hořáků na hodnotu doporučenou pro pečení vašeho masa.
    Ujistěte se ještě před zapálením, že okapové kanálky a misky jsou čisté, a že tuk neodkapává pod gril tam kam nemá. Použijte jednorázově hlinové misky, nebo jiné nádoby na zachycení tuky i odkapávající šťávy. Pokud se uvnitř grilu vznítí plameny od zbytků mastnoty, nehaste je nikdy vodou, zavřete jen víko grilu, zamezte přístupu kyslíku, plameny samy uhasnou

  • Jak používat teploměr ?
    Velmi dobrým vodítkem, na jakou teplotu je Váš gril zrovna rozpálen, Vám udá teploměr zabudovaný ve víku grilu - plynové grily jsou s tímto standardem již většinou vybaveny. Pokud chcete zjisti teplotu uvnitř grilovaného masa, použijte zapichovací teploměr.  Při měření tímto teploměrem vždy používejte ochranné rukavice, a nikdy nenechávejte sondu zapíchnutou v mase, po změření teploty jej vyjměte, zaklopte víko grilu a pokračujte v grilování. Správné zjištění teploty a času , po kterou je maso teplotě vystaveno, je základním předpokladem správného grilování - používejte teploměr.

  • Udržujte Váš gril v dobrém stavu
    Pravidelně odstraňujte připečený tuk, kousky odpadlého masa, nebo jiné připečené sedliny. Při menší vrstvě se Vám bude jednak vrstva snáze odstraňovat, a pak nemůže dojít z jejímu vznícení, a ovlivnění chuti grilovaného masa zápachem ze spáleného tuku. Používejte pravidelně čističe roštů a grilů, usnadní Vám práci, a Váš gril bude stále jako nový

  • Zavírejte víko grilu
    Při grilování nenechávejte víko grilu otevřené, pokud zrovnna neotáčíte maso, nebo jej poléváte marinádou. Zbytečně Vám uniká teplo, prodlužujete dobu grilování, vysoušíte maso a spotřebujete více plynu i uhlí

  • Používejte grilovací nářadí
    Použití správného grilovacího nářadí je jedním z nejčastěji opomíjených pravidel. Vidličky  na obracení masa by měly mít dlouhé rukojeti, totéž by se mělo týkat kleští nebo lopatek na obracení masových směsí. Nářadí by mělo být robustní, a otočit s ním větší kusy masa nesmí být artistický výkon ! Při manipulaci používejte grilovací rukavice, především to platní pro zahradní grily na dřevěné uhlí - nespálíte se.

  • Začínejte postupně s doporučenými recepty
    Pokud nejste v grilování zběhlý, zkuste při Vašich prvních pokusech se zahradním grilem neexperimentovat, vykoušejte postupy doporučené v kuchařce Weber,  a až budete při grilování zdatní, začněte sami experimentovat s vlastními postupy - ušetříte si pak zklamání ze slepých cest a nefungujících postupů.
    Počítejte s tím, že pokud je venku zima, prodlouží se grilovací čas. S grily Weber lze grilovat za každého počasí, myslete na to při vašem zimním grilování, aby Vaše steaky byly správně propečené

  • Udržujte čistotu
    Myjte si ruce před každým grilováním , udržujte Vaše grilovací nářadí v čistotě. Zvláště když grilujte maso nebo drůbež v parném létě, je třeba dbát o správné postupy při tepelném zpracování masa. Nepokládejte již grilované maso na stolky nebo pracovní desky, na kterých jste předtím připravovali syrové maso - především u drůbeže. Tentýž postup se snažte dodržet i u grilovacích vidlic a dalšího nářadí

  • Kdy je maso správně grilované?
    Drůbež a ryby grilujte krátce, teplota uvnitř masa postačuje kolem 80 stupňů, kůžička kuřete by měla být lesklá, a lehce křupavá
    Grilované steaky nechte po grilování pár minut odstát , šťáva z masa krásně prostoupí celým steakem a chuť bude výrazně lepší
    Používejte hrubou přírodní sůl s většími krystaly, lépe ulpí na povrchu grilovaného masa. Pokud používáte klasickou stolní sůl,  použijte jí zhruba třetinové množství
     

Grily-Krby.cz - webové stránky o zahradních grilech, krbech a grilování.

Grilování

Konvektomat, gastro vybavení Zahradní a venkovní krby Recepty a vaření Koupelny