FAQ - často kladené otázky

Jak dlouho vydrží plynová kartuše na grilu Weber Q 100 ?
Při normálním provozu vydrží plynová kartuše na 3-4 hodiny, při vysokém zatížení a grilování na vysoké teploty výdrž dosahuje kolem 2 hodin

Je grilování s elektrickým grilem levnější ?
Ne, v porovnání s ostatními druhy paliv - plynem nebo grilovacími briketami vychází grilování zhruba stejně draho na všech typech grilů Weber

FAQ - GrilyOdlupuje se barva na spodní straně víka - co dělat?
Víka a vany grilů Weber jsou povrchově upraveny vysokoteplotním smaltem a k jeho odlupování nemůže dojít. Patrně se jedná o odloupnutí připečeného tuku, doporučujeme tedy Váš gril pravidelně čistit a udržovat v dobrém stavu.

Musím mít při přímém grilování přiklopené víko grilu?
Ano, doporučujeme to, zabráníte tak tím vzplanutí rozpáleného tuku, pod víko se totiž dostane málo kyslíku. Navíc maso ugrilujte výrazně rychleji  a budete jej mít mnohem šťavnatější.

Nemohu zapálit plynový gril Weber Q 100 - jak na to?
Nejdříve se přesvědčte, zda Váš plynový gril  zapalování hází jiskru - jiskra je vidět. Pokud ano, zkuste, zda není plynová kartuše nebo lahev prázdná, a zda opravdu obsahuje plyn ( uslyšíte syčení, a specifický zápach propanbutanového plynu) Pokud plyn nejde, může být dotažený nebo poškozený uzávěr plynové lahve, nebo kartuše. Přesvědčte se, zda nejsou zaneseny hořáky nečistotami či zalepeny tukem. Pokud závadu neodstraníte, obraťte se na svého prodejce.

Můj gril Weber Q100/200/300 nehoří rovnoměrně - je to závada?
Ne, s největší pravděpodobností máte zaneseny sazemi či spáleným tukem výdechy na jednotlivých hořácích grilu.Doporučujeme použít kartáč, a hořák správně vyčistit, aby zůstaly otvory volné. Po zapálení pak můžete zjisti, zda plameny již hoří rovnoměrně tak, aby pokryli celou plochu roštu grilu

Výkon mého plynového grilu Weber Q se snížil - co s tím?
Máte patrně ucpané výdechy na plynovém hořáku, a plameny pak nemohou dosáhnout správné teploty. Vezměte ocelový kartáč a dobře očistěte hořák plynového grilu a uvolněte zanesené otvory.

Mám potírat litinový rošt grilu olejem?
Ano, při prvním grilování nebo grilování nenaloženého masa ( ryby, drůbež i jiná masa)  doporučujeme rošt zlehka potřít olejem, zabráníte tak připečení masa na rošt grilu. Zpočátku, dokud se maso nezatáhne, s ním zlehka pohybujete grilovací vidlicí nebo kleštěmi sem a tam, aby se nepřipeklo  a vy nemuseli pracně čistit rošt.

Jak čistit plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí?
Po grilování, asi tak 10-20 minut, rozpalte gril na maximální možnou teplotu. Připálené zbytky po grilování zuhelnatí a shoří, a Vy pak můžete rošt grilu pohodlně vyčistit kartáčem

Jak správně nastavit ventilační klapky na grilu pro dřevěné uhlí?
Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud necháte ventilační klapky na víku grilu zcela otevřené. Výkon je lépe regulovat na straně přívodu vzduchu na spodku každého grilu.

Jak nastavit teplotu na grilu na dřevěné uhlí?
Vysoká teplota : ventilační klapky na víku grilu i přívody vzduchu na vaně grilu jsou zcela otevřené na maximum
Střední teplota : ventilační klapky na víku grilu na dřevěné uhlí zcela otevřené, výkon regulujeme přívodem vzduchu vespod. Výkon můžete ovlivnit i naspáním menšího množství briket - asi 1/2 až 3/4 podpalovacího komínku
Nízká teplota : množství briket snižte na 1/2 obvyklého množství, horní klapky nechte otevřené, spodní přívod vzduchu nechte jemně pootevřený a teplotu regulujte odspodu

Grily-Krby.cz - webové stránky o zahradních grilech, krbech a grilování.

Grilování

Konvektomat, gastro vybavení Zahradní a venkovní krby Recepty a vaření Koupelny